Wat ervaar jij in oogcontact?

Misschien vertel ik hier niets nieuws als ik zeg hoe bepalend prille ervaringen met oogcontact zijn voor je verdere leven. Als baby hebben we een sociale radar voor de kwaliteit van ogen die naar ons kijken en of wegkijken. Deze ervaringen worden opgeslagen als imprints in ons lichaamsgeheugen en, iets later ook, in ons emotionele centrum. Het gaat over veiligheid, vertrouwen, verbinding en onvoorwaardelijke liefde. Het gaat over hechting.

In mijn sessies met cliënten speelt oogcontact ook altijd een rol, bewust of onbewust. Het vertelt veel over onze gehechtheidsgeschiedenis. En hoe we veilig of onveilig we gehecht zijn, is bepalend voor onze primaire reactie als het gaat om ons doen en laten in het hier-en-nu. En aangezien doorgaans dit doen en laten een reden is om voor sessies te gaan, dient vroeg of laat gehechtheid zich aan.

Hoe we in het hier-en-nu omgaan met oogcontact, wat we prettig vinden en wat niet, wat ons kalmeert of ons juist nerveus maakt, hoe we überhaupt de expressie van ogen (en mimiek en meer) van de ander ervaren en interpreteren… het vormt misschien wel de basis voor wat er werkelijk onder de oppervlakte speelt.

Daarom is het enorm helpend als je weet hoe dit bij jou zit, hoe je onbewuste (reflexmatige) reacties rondom oogcontact kunt leren herkennen, erkennen en, indien je wilt, negatieve (onbewuste) ervaringen te ‘overschrijven’ door te oefenen met de vele vormen van oogcontact in een juiste afstemming.

Over het oogcontact aangaan, voelen, verbreken en opnieuw aangaan. Over jezelf verliezen in het oogcontact met de ander of juist het tegenovergestelde, over de duur en intensiteit van oogcontact, over gezonde en ongezonde schaamte, over bij jezelf blijven als je bij de ander bent, over de vrijheid en grenzeloosheid van oogcontact…

Wil je hier meer over weten, of wil je eens in een sessie ervaren wat het met je doet als we specifiek werken rondom oogcontact, voel je dan vrij om contact met me op te nemen. Het kan ook een mooie opstap zijn om je eigen hechtingspatronen te ontdekken en te onderzoeken.

Handig om te weten: deze sessies kunnen we ook prima online doen. Dus als de Waddenzee je te ver weg is, dan hoeft de afstand je niet in de weg te staan.

Agenda

Agenda

Hier vind je de actuele data van themadagen, workshops en trainingen bij Sessies aan Zee.

Lees meer

Een-op-een sessies

Een-op-een sessies

Coach sessies zijn er in vier smaken: enkele sessie: 1-1¼ uur, dubbele sessie: 2-2¼ uur, dagdeel: 3½-4 uur, online

Lees meer

Workshops & trainingen

Workshops & trainingen

Ik geef diverse workshops en trainingen via open inschrijving. Zakelijk zowel bij Sessies aan Zee in Zurich als in-company.

Lees meer

Online sessies

Online sessies

Handig als je niet naar Zurich kunt komen: via een link log je in op de afgesproken dag+tijd voor je persoonlijke sessie.

Lees meer

Space & time sessies

Space & time sessies

Een sessie van een uur, op afstand, zonder rechtstreeks contact. Ik tune in op je en ondertussen kun je gewoon je gang gaan.

Lees meer

Herkenbare redenen om voor sessies te gaan

Sessie aan Zee biedt professionele ondersteuning, afgestemd op jou en je situatie. Begeleiding bij burn-out, angst, stress, emotieregulatie, (jeugd)trauma, malende gedachten, grenzen aangeven, zelfvertrouwen, relatieproblemen, onderdrukte verlangens, hoog-sensitiviteit (hsp), verlies, rouw en meer. Lees onder het menu Recensies hoe anderen hun sessies ervaren.

Lees meer
Geplaatst op 2021-02-04

Tweedaagse workshop Zachter naar Jezelf - aan de slag met Internal Family Systems (maandelijks, op verschillende dagen)

Workshop waarbij je vanuit compassie en creativiteit contact maakt met je hardwerkende beschermers en jonge gekwetste delen.

Geplaatst op 2024-09-16

Zachter naar Elkaar - Driedaagse partnerworkshop vr 14 mrt+ vr 4 en za 5 apr 2025 | vr 9 mei + vr 13 en za 14 jun 2025

Jullie worden uitgenodigd voor contact op meerdere, diepere lagen en krijgen handreikingen om meer 'dezelfde taal' te spreken.

Geplaatst op 2025-01-27

In voor- en tegenspoed, for better or worse

Op m'n lagere school zat een jongen wiens ouders gescheiden waren. 'Gescheiden' snapte ik niet. Maar dat woord deed pijn, vond ik.