Vertellen zonder woorden. Iets over de wijsheid van je lichaam.

Kun je je nog herinneren dat je als kind nog niet kon spreken? De kans is groot van niet. Aan het begin van je leven, een belangrijke tijd, bestonden woorden nog niet voor je. Wat niet betekent dat de eerste bladzijden van het geschiedenisboek dat je lichaam is, leeg bleven. Vanaf het prilste begin vulden deze zich al. Niet met woorden, maar met een andere taal.

Als embryo in de buik had je alleen de taal van de beweging. Schoppen, draaien… dat soort dingen. Als baby kwam er iets bij om je uit te drukken: geluidjes. Je kon bijvoorbeeld huilen als je het te koud of te warm had, of honger had, of pijn. Of je maakte tevreden snurkjes en zuchtjes als je voldaan was.

De spreektaal kwam later, compleet met letters om de spreektaal vast te leggen. Een hele verrijking zou je zeggen. Ja en nee. Woorden kunnen verduidelijken en verwarren. Iedereen hoort alleen dat wat hij kan horen en geeft z’n eigen interpretatie eraan. Bovendien komt de manier waarop iets wordt gezegd beter binnen dan de woorden zelf.

Een andere vraag: kun je je herinneren dat sommige dingen in je leven zo diep bij je zijn binnenkomen of ooit binnen zijn gekomen dat ze ‘beyond words’ zijn? Dat je er wel woorden aan wilt geven maar dat die woorden er gewoon niet zijn? Vast wel.

In die gevallen kan de taal van je lichaam, de taal van expressie door beweging, dat vertellen waar geen woorden voor zijn en wat er wel is. Door die beweging vast te leggen, bijvoorbeeld met krijtjes op papier, ontstaat er een tekening ‘beyond words’. Het bijzondere is, via dat beeld komt er bij de maker ervan iets anders tot leven en worden er woorden die er niet waren, toch gevonden.

In de sessies gebruik ik regelmatig deze vorm voor cliënten zodat ze een ingang kunnen vinden voor dat stuk wat ‘dieper’ ligt. Dat waar iemand niet bij kan en wat er wel is en waar hij of zij naar wil kijken. Ik begeleid dit proces stap voor stap en ben elke keer weer net zo verwonderd als de cliënt zelf wat er uit zo’n ‘draw meditation’ komt. Het is de wijze taal van het lichaam, uitgedrukt in bewegingen met arm, hand, pols en vingers, vastgelegd met krijt op papier.

Agenda

Agenda

Hier vind je de actuele data van themadagen, workshops en trainingen bij Sessies aan Zee.

Lees meer

Een-op-een sessies

Een-op-een sessies

Coach sessies zijn er in vier smaken: enkele sessie: 1-1¼ uur, dubbele sessie: 2-2¼ uur, dagdeel: 3½-4 uur, online

Lees meer

Workshops & trainingen

Workshops & trainingen

Ik geef diverse workshops en trainingen via open inschrijving. Zakelijk zowel bij Sessies aan Zee in Zurich als in-company.

Lees meer

Online sessies

Online sessies

Handig als je niet naar Zurich kunt komen: via een link log je in op de afgesproken dag+tijd voor je persoonlijke sessie.

Lees meer

Space & time sessies

Space & time sessies

Een sessie van een uur, op afstand, zonder rechtstreeks contact. Ik tune in op je en ondertussen kun je gewoon je gang gaan.

Lees meer

Herkenbare redenen om voor sessies te gaan

Sessie aan Zee biedt professionele ondersteuning, afgestemd op jou en je situatie. Begeleiding bij burn-out, angst, stress, emotieregulatie, (jeugd)trauma, malende gedachten, grenzen aangeven, zelfvertrouwen, relatieproblemen, onderdrukte verlangens, hoog-sensitiviteit (hsp), verlies, rouw en meer. Lees onder het menu Recensies hoe anderen hun sessies ervaren.

Lees meer
Geplaatst op 2024-11-18

IFS: hype of helend?

IFS, Internal Family Systems. Het lijkt erop dat het een enorme vlucht aa...

Geplaatst op 2021-02-04

Tweedaagse workshop Zachter naar Jezelf - aan de slag met Internal Family Systems (vr 13 + za 14 december | vr 17 + za 18 januari)

Workshop waarbij je vanuit compassie en creativiteit contact maakt met je hardwerkende beschermers en jonge gekwetste delen.

Geplaatst op 2024-11-13

Even iets over ter zake, terzijde en terloops…

Dingen hebben nu eenmaal hun tijd nodig, en heftige dingen al helemaal.