'AU' in TRAUMA (Laat het weer stromen)

Misschien was ik een jaar of tien toen ik voor het eerst het woord trauma hoorde. Ik was aan het tekenen en ving het woord op uit een gesprek tussen volwassenen en voelde de ernst ervan. Ze spraken vol medelijden over iemand die iets heel ergs had meegemaakt. Mijn conclusie als schoolkind: voor een trauma moest je ontzag hebben; het was een vreselijke gebeurtenis, iets wat je niemand gunde.

Stiekem schreef ik het woord op. T r a u m a. De klank van het woord en de letters deden iets met me. Alsof de schok en de pijn in het woord opgesloten zaten. In het midden stond immers niet voor niets ‘au’. De andere kant van het verhaal hoorde ik ook: als je niet iets ergs had meegemaakt, kon je niet een trauma hebben en moest je dus niet zeuren.

Inmiddels weet ik dat dit een hardnekkige gedachtefout is die nog te veel mensen maken. Trauma is niet de gebeurtenis, maar een complete overweldiging van het autonome zenuwstelsel (AZS). Het gaat niet om het verhaal, het gaat om wat er in het lichaam (niet!) is gebeurd. Het AZS werd overweldigd in een gegeven situatie en de enorme hoeveelheid energie die hiermee werd opgewekt om te reageren (fight or flight) kon het lichaam niet kwijt omdat het zo heftig was dat het lichaam in staat van freeze of collapse / immobilisation kwam, waardoor benodigde energie om te vechten of te vluchten nog steeds opgesloten in het lichaam zit. En zolang die energie en dus het AZS nog vast zit, blijft het lichaam signalen afgeven aan de delen van de hersenen dat ‘er gevaar is’, waar het lichaam vervolgens weer op reageert met kwalen die van kwaad tot erger gaan. Denk bijvoorbeeld aan PTSS.

Een eerste stap in het helen van een trauma is het vrijlaten van de ‘gestolde’ energie. Het moet weer stromen. Eerst de fysiologie, dan de emotionele kant en mentale kant van het trauma. Simpel gezegd: pas na de ‘au’ van het lichaam, komt er ruimte (‘raum’ zit ook in trauma) om het emotionele effect van de gebeurtenis en de betekenis van de gebeurtenis aan te pakken en te verwerken. Peter Levine, grondlegger van Somatic Experience en schrijver van Awakening the tiger (‘De tijger ontwaakt’) legt het prachtig uit in dit clipje van 4 minuten.

Agenda

Agenda

Hier vind je de actuele data van themadagen, workshops en trainingen bij Sessies aan Zee.

Lees meer

Een-op-een sessies

Een-op-een sessies

Coach sessies zijn er in vier smaken: enkele sessie: 1-1¼ uur, dubbele sessie: 2-2¼ uur, dagdeel: 3½-4 uur, online

Lees meer

Workshops & trainingen

Workshops & trainingen

Ik geef diverse workshops en trainingen via open inschrijving. Zakelijk zowel bij Sessies aan Zee in Zurich als in-company.

Lees meer

Online sessies

Online sessies

Handig als je niet naar Zurich kunt komen: via een link log je in op de afgesproken dag+tijd voor je persoonlijke sessie.

Lees meer

Space & time sessies

Space & time sessies

Een sessie van een uur, op afstand, zonder rechtstreeks contact. Ik tune in op je en ondertussen kun je gewoon je gang gaan.

Lees meer

Herkenbare redenen om voor sessies te gaan

Sessie aan Zee biedt professionele ondersteuning, afgestemd op jou en je situatie. Begeleiding bij burn-out, angst, stress, emotieregulatie, (jeugd)trauma, malende gedachten, grenzen aangeven, zelfvertrouwen, relatieproblemen, onderdrukte verlangens, hoog-sensitiviteit (hsp), verlies, rouw en meer. Lees onder het menu Recensies hoe anderen hun sessies ervaren.

Lees meer
Geplaatst op 2024-11-18

IFS: hype of helend?

IFS, Internal Family Systems. Het lijkt erop dat het een enorme vlucht aa...

Geplaatst op 2021-02-04

Tweedaagse workshop Zachter naar Jezelf - aan de slag met Internal Family Systems (vr 13 + za 14 december | vr 17 + za 18 januari)

Workshop waarbij je vanuit compassie en creativiteit contact maakt met je hardwerkende beschermers en jonge gekwetste delen.

Geplaatst op 2024-11-13

Even iets over ter zake, terzijde en terloops…

Dingen hebben nu eenmaal hun tijd nodig, en heftige dingen al helemaal.